Historik

Östermalms Musik & Kulturskola grundades 1993 av Sonoko Kase. Vi startade med undervisning i Stockholm och Danderyds kommun. Sedan auktorisationen som aktör i Nacka kommun 2007 har verksamheten utvidgats till stora delar av Nacka. Merparten av undervisningen sker i olika skolor i Nacka. Vi bedriver även undervisning i Danderyds och i Stockholms kommun. Vi har idag ca 800 elever och 30 lärare. Verksamheten leds av rektor Sonoko Kase.

Vi är artister
Alla som arbetar i verksamheten är aktivt utövande professionella artister. Vi fungerar som förebilder på många olika sätt. Bland annat visar vi barn och unga att musik på olika sätt också kan vara ett arbete. Vi som är lärare i verksamheten har bred erfarenhet som artister och är eller har varit verksamma i Sverige, i våra hemländer samt har pågående turnéer och konsertprogram runt om i världen. Vår lärarkår har genom sitt aktiva artisteri ett stort kontaktnät av andra artister och musiker som på olika sätt involveras i verksamheten.

Alla medarbetare har högskoleutbildning
Alla lärare har högskoleutbildning eller motsvarande jämförbar utbildning. För vår verksamhet är det ett krav att alla lärare har hög professionell kompetens. Vi är flera som har specialist- och expertkompetens. Många av oss har studerat annorlunda musikgenrer, pedagogik och metoder. Rektor Sonoko Kase har skrivit böcker om musikterapi och pianopedagogik. Skolans pianolärare arbetar efter denna speciella pedagogik. Detta ger oss specialistkompetens i att lära nybörjare att spela piano med en toppmodern pedagogik.

Mångfald
Lärarkåren kommer från fyra världsdelar och åtta länder. Vi är i åldrarna 23 till 61 år.

Internationellt musikutbyte
Vi har ett samarbete med bl.a. Sweden Japan Music-Study Foundation, (SJMF) där rektor Sonoko Kase är ordförande. I stiftelsen SJMF främjas musikutbyte med japanska och svenska unga musiker i början av deras karriärer. Under besöken i respektive länder ges en rad olika konserter och föreläsningar av och med talanger från båda länderna.

Några uppmärksammade event med ÖMK
Konsert med Nguyen Tuan Manh i samarbete med KMH och vietnamesiska ambassaden (2008)
Insamlingskonsert med Robert Wells efter jordbävningen i Japan (2011)
Absolute Gitarr med Mattias IA Eklundh (2012)
Luciatåg i Riksdagshuset (2013)
Absolute Gitarr med YOHIO (2015)
25-års jubileum och 150-års jubileum av diplomatiska relationer
mellan Japan och Sverige på Musikaliska (2018) 
Lärare från ÖMK uppträdde på Svenska Ambassaden i Tokyo, Toyosu Civic Center och på Nihon Daigaku i Ekoda (2018). 

Populära uppträdanden med ÖMKelever
Sickla Centrum
Täby Centrum
Steinway Gallery
Dieselverkstaden och Musikaliska – Samklang

Tävlingar våra elever deltagit i
Battle of the Bands
Stockholm International Music Competitions
Feurich Pianotävling